top of page

Mor Roser Rosés, una de les "nenes de Rússia" exiliades durant la Guerra Civil

Ara - 09/05/2025

#Ara



Roser Rosés Núvol
Roser Rosés Núvol

Era l'autora del llibre de memòries 'Trenes tallades', en què va explicar la seva experiència a l'URSS durant la infantesa


"Tenia pànic dels bombardejos. Hi havia dies que dormíem al metro, perquè bombardejaven cada tres hores". Així recordava Roser Rosés (Barcelona, 1926-2025) la seva infantesa, marcada per la Guerra Civil i la Segona Guerra Mundial a Barcelona. Rosés, que va morir divendres passat als 99 anys, va ser una de les "nenes de Rússia": quan tenia 12 anys, els pares van enviar-la a l'URSS per salvar-la dels estralls de la guerra. Allunyada dels pares, allà va viure la Segona Guerra Mundial i va fugir de les tropes nazis.





Rosés no va aconseguir tornar a Barcelona fins al 1947. Després de passar per un llarg periple i viatjar per Mèxic i els Estats Units, va poder reunir-se de nou amb els seus pares, en plena dictadura franquista. Ho va haver de fer amb documents falsificats i, per evitar represàlies de la dictadura, més tard els pares van eliminar tots els rastres documentals del pas de la seva filla per l'URSS. "Va ser molt agradable poder tornar a parlar en català, que no l'havia tornat a parlar més", recordava Rosés en una entrevista a l'ARA. "Els meus pares mai van ser conscients dels traumes que vaig patir a causa de la guerra. El silenci era imposat per la dictadura. Ens protegia i ens feia còmplices de la situació", lamentava.

Van haver de passar moltes dècades fins que Rosés va poder explicar públicament tot el que havia viscut. Va ser a través del llibre Trenes tallades. Records d'una nena de Rússia (Cal·lígraf, 2016), un volum de memòries en què va recollir les seves vivències explicades en primera persona i del qual s'han fet cinc edicions. Després de la publicació del llibre, Rosés va dedicar-se a fer xerrades i conferències, especialment en escoles i instituts, per difondre el seu relat i recuperar la memòria històrica.


Al llarg de la seva vida professional, Rosés va dedicar-se a la correcció, la traducció i la docència de català i de rus. També va col·laborar amb la Unesco i com a voluntària del Museu d'Història de Catalunya. L'any 2017 va rebre el premi LiberPress i la setmana vinent havia de recollir el premi Valors, que atorga el Consell de l'Advocacia Catalana i que recollirà la seva família. El febrer passat es va estrenar el documental Roser Rosés, una nena de la guerra, dirigit per l'historiador Josep Puy i realitzat per Antoni Verdaguer i amb la participació de l'actriu Rosa Aguado.




תגובות


Contacte

Gràcies!

  • Josep Puy Twitter
  • Josep Puy Facebook

AVIS LEGAL

© 2025 Disseny jaumecb.com

 
bottom of page