top of page

Mor Josep Ribera i Salvans, un prohomterrassenc a Mèxic

Actualizado: 23 sept 2023


Jordi Guillem

Diari de Terrassa - 27/08/2022




El químic, empresari i activista

cultural terrassenc Josep Ribera i

Salvans va morir a Ciutat de Mèxic

el passat dissabte. Nascut a la nos·

tra ciutat l’any 1932, Ribera s’havia

establert a Mèxic des de l’any 1947.

Entre els anys 1951 i 1955 estudià a

la Universidad Nacional Autónoma

de México la carrera d’enginyer quí·

mic. Professionalment treballà en l’empresa química multinacional Du Pont (1959) i s’especialitzà en tecnologia d’elastòmers. Als darrers anys, la seva salut era fràgil I havia limitat la seva activitat social i cultural. El 1989 fou nomenat director general de Colorquim, del mateix grup Du Pont, fins que es jubilà.


Fou un dels fundadors del Grupo Hulero Mexicano. S’incorporà a les activitats de l’Orfeó Català de Mèxic, especialment a la massa coral, que va arribar a presidir, i a l’Esbart Dansaire. Durant anys va ser l’organitzador dels Jocs Florals.


Va emigrar als 15 anys i va esdevenir tot un referent cultural del catalanisme

Va ser també membre fundador de la Joventut de l’Orfeó Català (JOC), del seu òrgan, la revista “Sembra”, i membre del Grup Excursionista. Fou president de l’Orfeó del 1980 al 1983. Col·laborà en “La Nova Revista” i “Pont Blau”, de Mèxic, i publicà el poemari “Sense paraules”, una obra amb prefaci de Pere Calders i pròleg d’Avel·lí Artís Gener “Tísner“, altres dos il·lustres exiliats catalans a Mèxic. L’obra va ser editada l’any 1960 pel Club del Llibre Català de Ciutat de Mèxic.


Josep Ribera i Salvans va esdevenir un gran ambaixador de Catalunya a l’Estat americà. Era una persona molt valorada i estimada i era un habitual en les visites de polítics, empresaris i artistes catalans a Mèxic. Tot i la llunyania, sempre feia ostentació del seu

terrassenquisme.


El seu pare, Ignasi Ribera i Vilaseca, va ser un altre dels terrassencs il·lustres i també un gran

amant i divulgador de la cultura catalana. Va emigrar a Mèxic l’any 1939 escapant del franquisme. Fou tresorer de la Caixa d’Estalvis de Terrassa. Era membre del Centre Catalanista Republicà de Terrassa, vinculat a Acció Catalana Republicana. En l’àmbit intel·

lectual, Ribera Salvans va seguir les passes del seu pare, que se’l va endur a Mèxic als 15 anys.


Descarregat l'article


JosepRiberaiSalvans
.pdf
Download PDF • 2.03MB



13 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page