top of page

Samuel Morera, alcalde republicà de Terrassa

Actualizado: 14 dic 2020


Josep Puy

Fundació Irla - 27/03/2019



Presentación llibre, Samuel Morera, Alcalde Republicà de Terrassa



Josep Puy, historiados i biògraf de Morera: "El libre és un homenatie a la figura de Morera i la seva defensa de Terrassa i dels ideals de libertat i justícia"

Prop de cent cinquanta persones s’han apropat fins a la Biblioteca Central de Terrassa per conèixer la figura de Samuel Morera, un republicà compromès i destacat referent del municipalisme terrassenc del segle XX.

L’acte de presentació ha comptat amb la participació de l’autor de la biografia, l’historiador Josep Puy, acompanyat per Joan Manuel Tresserras, president de la Fundació Josep Irla, Jordi Casassas, catedràtic d’Història Contemporània de la UB, Mariona Vigués, historiadora terrassenca i Isaac Albert, portaveu del grup municipal d’Esquerra Republicana de Terrassa.

«Samuel Morera, alcalde republicà de Terrassa» va ser el treball guanyador de la Beca d’estudis històrics President Macià 2017, convocada per la Fundació Josep Irla amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona.

Què va representar Samuel Morera per la ciutat de Terrassa?

“Era un home d’ordre i justicier, compromès amb la seva ciutat, Terrassa”. Així ha començat Josep Puy a definir l’alcalde Samuel Morera. “Aquesta biografia –ha afegit– respon al deute que teníem com a terrassencs i com a catalans”.

La resta de ponents han compartit aquesta visió de Puy i han coincidit en situar Morera com una personatge clau de la Terrassa republicana.


Josep Puy; "Aquesta biografia respon al dente que teníem com a terrassencs i com a catalans"

Isaac Albert, portaveu municipal d’Esquerra Terrassa –el partit on formà part Morera– ha volgut subratllar el seu compromís amb el municipalisme: “Treballà des del territori en la construcció d’una República entesa no únicament com un canvi de bandera, sinó també impregnada de valors i de polítiques definides i visibles”. Entre els projectes que impulsà Morera com alcalde, en destaca la seva decisió de municipalitzar les aigües, l’impuls d’iniciatives d’assistència social, la gestió de la maternitat de Terrassa o la construcció de la primera escola bressol.


Isaac Albert: "Una de les característiques de Samuel Morera és el seudoempresarial compromís amb el municipalisme"

La historiadora Mariona Vigués s’ha referit a Morera com un alcalde que mai va defugir del seu compromís per Terrassa, una ciutat industrialitzada i amb un “teixit social i una cultura popular consolidada i prou diversa”, que en més d’una ocasió el portaren a afrontar diferents conflictes entre sectors de la vida política i social de la ciutat.

La recuperació de la tradició republicana

En la seva intervenció, Jordi Casassas, catedràtic d’Història Contemporània de la UB, ha explicat que Samuel Morera formà part d’una generació de polítics catalans que defensaren els valors republicans. Una lluita que segons Casassas, prové d’una llarga tradició a Catalunya: “Des del segle XIX s’anà forjant un republicanisme, que esdevingué una veritable cultura popular en contra dels poders de l’estat, que connectà amb l’obrerisme i les classes mitjanes”.


Jordo Casassas: "El republicanisme té una gran tradición a Catalunya"

El president de la Fundació Joan Manuel Tresserras ha posat en valor aquest “compromís polític republicà” tan característic d’aquella generació amb la qual encara avui es comparteixen horitzons. En aquest sentit, ha reivindicat la importància de recuperar aquesta tradició política a través de figures tan importants com la de Samuel Morera.


Sobre l’autor


Josep Puy és doctor en Història Contemporània. Professor de la UAB i mestre de català. Ha estat director pedagògic a secundària i professor d’història i filosofia de batxillerat. La seva recerca començà amb nombrosos estudis sobre la Restauració, l’obrerisme i el caciquisme a Terrassa i Catalunya. Pioner en l’estudi de la figura d’Alfons Sala. Més endavant estudià la pobresa, la beneficència i el món assistencial. Una síntesi de la seva tesi es publicà amb el títol:«Pobres, desvalguts i asilats. Caritat i Beneficència a la Catalunya del segle XIX» (2009). En els darrers anys ha orientat la seva investigació cap al republicanisme:«Domènec Palet i Barba. Prohom de la Terrassa republicana» (2015) i la tragèdia de l’exili.

Consulta l’obra «Samuel Morera, alcalde republicà de Terrassa». Descarrega’t la publicació aquí






23 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo

Commentaires


bottom of page