top of page

Un Mèxic des de vessants variants

Actualizado: 17 sept


Sergi Estapé

Diari de Terrassa - Agost/2024



L'historiador terrassenc Josep Puy va repetir estada a aquest país centreamericà amb la seva família, amb destins que anaven des de la recerca al retrobament i al turisme arqueològic.

La segona estada de l'historiador egarenc Josep Puy i la seva família a Mèxic. Entre els mesos d'octubre i novembre del 2022, va suposar un cúmul "d'experiències viscudes". El tracte afable i gene­rós de la gent amb qui van tractar i la combinació de recerca, Retrobaments amb amistats del primer viatge a aquest país, l'any 2018 i també moments per al turisme en especial arqueològic, van ser una suma d'elements que van desembocar en una meravellosa, única i inoblidable aventura familiar, recordar egarenc.


Com a historiador àvid de sa­beri sobretot saber sobre la seva estimada ciutat, la recerca de Puy va versar sobre "el periple i a història dels terrassencs exi­liats" després ele la Guerra Civil Sovint acompanyats d'amistats tats com la Luly González i en Jaume Casares, es va centrar en el Arc­hivo General de la Nación el Mu­seo Nacional de Antropologia i l'Orfeó Català. Tres destins per ampliar coneixements i apren­dre encara més. Van poder conèixer en aques­ta aventura a alguns fills i nets


d'exiliats terrassencs com foren els descendents de José Alcayele, que va ser "un dels primers ter­rassencs arribats a Veracruz l'any 1939, de la família Ribera del car­rer de Suris i de l'exalcalde Jaume Figueres Salelles" nat a Terrassa i mort el 31 de març de 1970 a Mè­xic, on va aterrar després d'iniciar el seu exili a França. A més, tam­bé es van retrobar amb les netes i besnets de l'alcalde Samuel Mo­rera, nascut a Monistrol de Mont­serrat i també obligat a fugir per les seves idees. Va morir a terri­tori mexica l'any 1969.


Pel que fa al turisme arqueològic, van transitar per alguns indrets emblemàtics de la ca­pital i dels estats de Puebla i Ve­racruz amb visites a importants espais com Teotihuacán, Templo Mayor, Tajín o Cempoala, sempre molt ben acompanyats i molt ben guiats per l'expertesa dels estimats Raül Pérez i Armand Bonastre. assenyala.


Festa dels difunts

Els dies que van passar tots ple­gats a aquest país, coincidien amb la possibilitat de viure de ben a prop les celebracions al voltant de la festa de difunts, "uns festejos que tenen una especial significació i rellevància en aquell país". apunta, i que representen una tradició fermament arrelada.


"La recepció viscuda a la Dele­gació de la Generalitat o l'emotiu encontre amb l'estimat exalumne, exveí de Ca n'Aurell i terras­senc arrelat a la capital mexicana, en David Martínez, varen arrodo­nir una meravellosa i inoblidable estada que esperona el ferm de­sig d'una nova i engrescadora vi­sita". conclou.

Descarregat l'article





Entradas recientes

Ver todo

コメント


bottom of page