Diari de Terrassa - 11/02/2022
Comparteixen la seva passió per la història de la ciutat i són amics. Domènec Ferran i Josep Puy estan ultimant la presentació del CD “Cançons del nostre record”, del primer autor que acompanyarà el llibre “Carta de grisos”, del segon. L’acte tindrà lloc el dimecres vinent, el dia 16, a la Biblioteca Central de Terrassa a partir de les 18.30 hores.
Tot va començar el juliol de 2020 quan Josep Puy va presentar l’obra a la llibreria Cinta.
Una obra de memòria històrica perquè recull anècdotes i records en temps d’infantesa i adolescència lligada al barri de Ca N’Aurellque és on hi havia la casa familiar . L’acte va comptar amb Ferran que va interpretar dues o tres cançons d’aquella època referents per a tots dos. La iniciativa de completar la lletra amb música va agradar i va incentivar a fer el treball discogràfic per acompanyar el llibre.
El CD, enregistrat el novembre de 2021 i publicat per Icaria Music, aplega nou temes de cantautors de referència per molts que van néixer cap als finals dels anys 60 i que van arribar a la joventut amb la mort del dictador i la transició cap a la democràcia. Són temes com “L’estaca”, de Lluís Llach, “Què volen aquesta gent”, de Lluís Serrahima i Maria del Mar Bonet, “Una guitarra”, de Joan Manuel Serrat, “La fera ferotge” d’Ovidi Montllor, i “Bella Ciao”, cantada per Xesco Boix. Si sumen altres com “Pueblo mío” de José Feliciano, “La casa de sol naixent”, cantada per Joan Baez, i “Que se n’ha fet d’aquelles flors?”, de Pete Seeger.
Cançons mítiques que es cantaven de memòria i feien aprendre els primers acords de la guitarra i unien una manera de pensar i fer. Ferran i Puy subratllen que ha estat senzill fer la tria perquè” som de la mateixa generació i les nostres vides tenen espais coincidents. “Venim d’una infància i adolescència molt arrelada al barri, a l’esplai , i a les reivindicacions d’aquell temps que es manifestaven a través d’assistir a concerts de Lluís Llach, Raimon, Serrat, Ovidi, Bonet… I a Terrassa tot això era possible perquè la primera actuació de Lluís Llach va ser aquí, a Terrassa, l’any 1967 al vell Socialet. Però molts d’ells van tornar després al pavelló de l’Esfèric de Ca N’Aurell”.
Música endins
Ferran interpreta les cançons del CD a la guitarra espanyola i acústica i amb la col·laboració de les seves filles, Berta i Blanca, que fan segones veus. L’historiador, exdirector del Museu de Terrassa, ja està familiaritzat amb la música amateur. A més de formar part d’una coral a Borredà i assajar en línia, va aprofitar el confinament per cantar cada dia una cançó que després es podia escoltar a les xarxes socials. La discografia de l’aïllament, si es pot dir així, reuneix temes d’adolescència i joventut apresos a l’esplai i amb amics, i altres d’autoria pròpia.
Els dos consideren bo reivindicar la memòria i defugen que sigui un deix de nostàlgia. Al respecte, Puy diu “per molts de nosaltres varen ser uns anys fantàstics i meravellosos. Si no hi ha res escrit, és mort en l’oblit”. Ferran ho corrobora i afegeix: “Les cançons protesta de la nostra època també formen part de la història musical i són una manera més d’interessar-te i conèixer una etapa de la història de la nostra ciutat. Com també es pot fer a través d’unes memòries escrites o de l’art o de la fotografia”.
La presentació s’acompanyarà de la música de Ferran (Mingo per tants amics i coneguts) i d’un audiovisual. L’acte serà conduït per la periodista Mariona Tomàs.
Veure l'article
Comments