top of page

Josep Puy guanya la Beca Macià 2017 per a biografiar Samuel Morera

Actualizado: 14 dic 2020


Josep Puy

Fundació Irla - 17/11/2017El director executiu de la Fundació Josep Irla, Josep Vall, s'ha reunit amb el guanyador de la Beca d’estudis històrics President Macià 2017, Josep PuyEl jurat de la Beca d’estudis històrics President Macià 2017, reunit a Barcelona el 17 de novembre, ha decidit atorgar la beca al projecte «Samuel Morera Ribas (1888-1969). Republicà compromès i destacat referent del municipalisme terrassenc del segle XX» de Josep Puy.

Ramon Alquézar, professor emèrit del Departament d’Història Moderna i Contemporània de la UAB; Antoni Segura, catedràtic d’Història Contemporània de la UB i president del CIDOB; i Queralt Solé, professora d’Història Contemporània de la UB, són els membres del jurat.


«El projecte pretén conèixer i contectualitzar la figura de Samuel Morera Ribas dins la historia del republicanisme local»

El projecte aprofundirà en la figura de Semuel Morera, que fou alcalde de Terrassa i que participà en la fundació d’Esquerra Republicana. Morera s’hagué d’exiliar a Mèxic després de la Guerra Civil. La proposta pretén conèixer i contextualitzar la figura de Samuel Morera Ribas dins la història del republicanisme local i de Catalunya durant els anys trenta. Palet i Barba fou l’home emblemàtic del parlamentarisme a Madrid durant la República i Samuel Morera va ser el referent més destacat en la polièdrica i conflictiva activitat municipal.


«Es farà una aproximación sociocultural i política de la Terrassa republicana»

L’estudi ha de permetre desenvolupar i completar una rigorosa aproximació sociocultural i política de la Terrassa republicana. La seva anàlisi biogràfica com alcalde i destacat defensor del republicanisme local han de permetre una aproximació als orígens i protagonisme d’Esquerra Republicana a Terrassa durant la Segona República.

El treball es desenvoluparà a partir de la consulta de diferents fonts primàries i bibliogràfiques, com ara les Actes Municipals i els diferents fons de l’alcaldia de l’Ajuntament de Terrassa, així com material de diversos arxius, documentació familiar i premsa de l’època.


Josep Puy i Juanico (Terrassa, 1955) és doctor en història per la Universitat Autònoma de Barcelona (2008) i mestre de català. Els darrers anys ha centrat la seva recerca en la pobresa, la beneficència, els hospitals i els asils. La seva tesi estudià la beneficència a Catalunya a mitjan segle XIX i se’n publicà una síntesi amb el títol de «Pobres, desvalguts i asilats. Caritat i Beneficència a la Catalunya del segle XIX» (2009). Ha investigat i publicat sobre els segles XIX i XX a nivell local i de Catalunya. Fou pioner en els estudis del caciquisme a Catalunya amb «Alfons Sala i Argemí, industrial i polític, 1863-1945» (1983). És autor de la biografia «Domènec Palet i Barba. Prohom de la Terrassa republicana» (2015), editat per la Fundació Josep Irla.Article a la Fundació Irla


4 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo

Comments


bottom of page