top of page

Domènec Palet i Barba. Prohom de la Terrassa republicana

Actualizado: 14 jun 2021


Josep Puy

Fundació Irla - 01/11/2015



Domènec Palet i Barba (Terrassa, 1872 – Barcelona, 1953) advocat, geòleg, emprenedor, activista cultural i polític, va ser uns dels prohoms republicans de la Terrassa d’inicis del segle XX, que aconseguí —com a regidor en diferents etapes— acabar amb l’hegemonia del capitost monàrquic Alfons Sala, comte d’Egara.

La seva projecció més enllà de Terrassa el portà a ser diputat de la Mancomunitat i a partir de 1931, després de contribuir a la fundació d’Esquerra Republicana de Catalunya, diputat al Congrés en les tres legislatures republicanes, fins a la fi de la Guerra Civil.

La derrota l’obligà a abandonar Terrassa i viure a Barcelona d’amagat durant anys, fins que lentament va poder reprendre la seva activitat professional.


Josep Puy i Juanico (Terrassa, 1955)

Doctor en història per la Universitat Autònoma de Barcelona (2008) i mestre de català. Els darrers anys ha centrat la seva recerca en la pobresa, la beneficència, els hospitals i els asils. La seva tesi estudià la beneficència a Catalunya a mitjan segle XIX i se’n publicà una síntesi amb el títol de Pobres, desvalguts i asilats. Caritat i Beneficència a la Catalunya del segle XIX (2009).


Ha investigat i publicat sobre els segles XIX i XX a nivell local i de Catalunya. Fou pioner en els estudis del caciquisme a Catalunya amb Alfons Sala i Argemí, industrial i polític, 1863-1945 (1983).




3 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo

Comments


bottom of page